باید به رنو و پژو التماس کنیم/ فرانسه از آلمان و ژاپن هم خودروسازتر است!

باید به رنو و پژو التماس کنیم تا وارد صنعت خودرو کشور شده و خیابان های ایران را مانند دهه های گذشته با پژو 405 و ال 90 انباشته کنند زیرا این دو شرکت بهترین شرکت های دنیا هستند و از ژاپن و آلمان هم بهترند!

به گزارش تحریریه، خبرگزاری دانشجو مطالبی را به نقل از کارشناسی به نام حسن کریمی سنجری درباره صنعت خودرو کشور بیان کرد که شایسته تامل و بررسی جامع است. زیرا بخش غالب مسئولان ایرانی اینگونه می اندیشند. وی گفت: 

  1. زیان انباشته این شرکت‌ها و ساختار مالکیتی و سهام‌داری پیچیده و تودرتو، واگذاری این دو خودروساز را در شرایط فعلی خطرناک است و کار را بدتر می کند.
  2. خصوصی‌سازی در مجموع سیاستی درست و موجب رونق صنایع است. دو پیش شرط مهم برای موفقیت در خصوصی‌سازی، شرایط شرکت موردنظر در زمان واگذاری از نظر سوددهی و دیگری طراحی شکل گرفته برای فرآیند خصوصی‌سازی است. اما دولت‌ها اغلب زمانی شرکت‌های وابسته به خود را واگذار می‌کنند که زیان انباشته فراوان و فرصت‌های از دست رفته زیادی در ساختار تولیدی آنها رخ داده باشد. در حالی که به صورت منطقی یک شرکت زمانی باید واگذار شود که در اوج رونق و سودآوری باشد.
  3. در فرآیند خصوصی‌سازی، طراحی باید به شکلی باشد تا واگذاری به بخش خصوصی واقعی و دارای اهلیت انجام شود.
  4. با وجود تحریم‌ها، ایجاد شرایط خصوصی‌سازی دشوار است، زیرا ایران‌خودرو و سایپا در حال حاضر در زیان هستند. اما باید شرایطی در فضای عمومی اقتصاد و سیاست کشور ایجاد شود تا شرکت‌های بزرگ خودروسازی مانند پژو و رنو ترغیب شوند تا سهام ایران‌خودرو و سایپا را بخرند. در آن صورت با وصل شدن به زنجیره جهانی ارزش خودرو، قطعاً می‌توانیم به توسعه این صنعت و تولید خودروهای با کیفیت و رقابتی امیدوار شویم.
  5. دولت مدعی است که در یک شرکت حدود 6 درصد سهام دارد، اما این سهم مستقیم دولت است و با توجه به ساختار سهام‌داری تودرتوی حاکم بر شرکت ایران‌خودرو، سهم غیرمستقیم دولت در این شرکت بیش از 80 درصد می‌باشد.
  6. تفکر حاکم بر فضای این دو شرکت سیاسی و دولتی باقی‌مانده و حتی هیئت مدیره به صورت غیرمستقیم و مدیران عامل ایران‌خودرو و سایپا به صورت مستقیم توسط دولت انتخاب می‌شوند. دولت باید هیئت مدیره‌ و مدیرعاملی از بدنه این صنعت، انتخاب و اجازه دهد با استقلال در عمل، شرایط خصوصی‌سازی واقعی و واگذاری سهام را محیا کنند. 
  7. دولت باید ساختار سهام‌داری و مدیریتی شرکت‌های دولتی  را اصلاح کند و تفکر خودش مبنی بر بنگاه‌داری در صنعت خودرو را تغییر دهد. دولت باید صرفاً سیاست‌گذار باشد و بنگاه‌داری در این شرکت‌ها لااقل شبیه یک بنگاه خصوصی سودآور صورت گیرد. وزارت صمت باید مقتدرانه عمل کند و اجازه نفوذ، دخالت و لابی کردن دستگاه‌ها و سیاسیون را ندهد. دولت در این شرایط باید اجازه نقش‌آفرینی بخش خصوصی در این صنعت را صادر نماید. این نقش آفرینی نه صرفاً به معنی صادر کردن مجوز فعالیت، بلکه باید در عمل نیز به صورت خصوصی رفتار کنند.

بررسی این 7 محور نشان می دهد که با سخنان درست و غلط متعددی روبرو هستیم. اول اینکه کریمی گمان می کند دنیای خودروسازی یعنی دو بنجل ساز فرانسوی به نام های رنو و پژو و شرکت دیگری را مثال نمی زند. یعنی تویوتا، فولکس واگن، آئودی و ... نمی توانند سهام خودروسازان ایرانی را بخرند و فقط باید فرانسوی ها خریدار باشند. 

دیگر اینکه، ایشان اعتقادی به مدیران داخلی ندارد و فقط به دنبال رنو و پژو است. درحالیکه با ساختار مبهم و پرفساد حاکم بر تجارت و بانکداری ایران، هیچ سرمایه گذار خارجی خود را وارد دالان تاریک فعالیت اقتصادی در کشورمان نخواهد کرد و بزرگترین مانع بر سر راه ورود شرکت های خارجی همین مساله است. 

ایشان از دولت می خواهد که ایران خودرو و سایپا را به صورتی شبیه به بنگاه خصوصی سودآور اداره کند. تا زمانیکه مالکان این شرکت ها دولت، مجلس، متغیرهای سیاسی و امنیتی و ذی نفعان پرقدرت هستند، هیچ مدیرعاملی نمی تواند این دو بنگاه را به صورت مستقل و بر مبنای منطق اقتصادی اداره کند. 

دولت به جای حفظ سهامداری و واگذاری اداره خودروسازان، واگذاری سهام و حفظ مدیریت را انتخاب کرده است، یعنی بدترین سیاست ممکن؛ که هرگز به نتیجه دیگری غیر از آنچه که مشاهده می کنیم، ختم نمی شود. به ایشان و باقی سیاستگذاران و کارشناسان باید یادآور شد که لازمه اصلاح در هر حوزه ای؛ فهم جامع، نظام مند و بدون تناقض مساله و سپس برنامه ریزی برای اجرای صحیح است. در غیر این صورت با جمع کردن گزاره های متناقض نمی توان صنعت خودرو کشور را نجات داد. 

پایان/

۲۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۴۰
کد خبر: 15991

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 8 + 1 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 11
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • محمد IR ۱۲:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
      3 1
      به غیر از موارد مندرج. اگر چشم بینا هم داشته باشیم و کف خیابانها و پارکینگها را با دقت ببینیم،شاهد آن هستیم که سالیانه میلیاردها تومان به آسفالت خیابانها و مورائیک فرش پارگینها به دلیل ریزش روغن آسیب می بینند. همچنین مقدار قابل توجهی از روغن خودروها بدون خدمت از بین می رود. واقعا جای تاسف و بسی نگرانی دارد.
    • IR ۲۲:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
      14 1
      حرف زدناتونم طوری مردم ومیپیچونیدکه انگارداریدبا عقب مونده های منگول حرف میزنید.تادیروز خانواده بونجول ایران خودروهمه خودروملی وتولیدنودونه درصد داخلی بود حالا میگید فرانسه .بعدهم میگید بهترین خودرو هستند.شماها نه کارشناس هستیدنه تخصصی دارید نه واسه منافع مردم کاری میکنید.فقط گماشته دزدا هستید.
    • علی IR ۰۰:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
      4 6
      هزار برابر بهتر از خودروهای چینی هستند وارزش التماس کردن را دارند
      • IR ۰۸:۴۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
        2 1
        زهی خیال باطل که چشم امید با این خائنها بستن راه نجات است راه نجات تکیه بر جوانان و قدرت داخلی است که سه ضلع فساد ،ناکارامدی و نفوذ در سالهای گذشته مانع بوده است به امید شکستن شدن کامل این مثلت شیطانی !!!
      • IR ۱۴:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
        7 2
        سال هاست که آشغال ترین خودروها از پژو و رنو سیتروئن بیرون می آید. انگار تو غار زندگی می کنی. یه نگاه به بازار جهانی بنداز. کسی در بازار جهانی محل سگ هم به اتومبیل های فرانسوی نمیذاره.
    • IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
      1 1
      ل
    • IR ۱۲:۴۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
      1 1
      یه نگاه به مصرف خودرو در اروپا و امریکا بندازید معلوم میشه این خودرو ساز فرانسوی چه حرفی برای گفتن دارد اینقدر به شعور مردم بی احترامی نکنید
    • رضا IR ۲۰:۵۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
      0 1
      بسمه تعالی ١-با توجه به عملکرد شرکت های فرانسوی در زمان تحریم ها و فشار های حیثیتی و اقتصادی از انتخاب این رویه و خروج از بازار ایران و ایجاد مشکل برای شرکای ایرانی شأن چه از طرف رنو و چه پژو ٢-کیفیت پایین خودرو های فرانسوی در مقایسه با دیگر رقبای خارجی که نمونه آن عدم توانایی در م بسمه تعالی ١-با توجه به عملکرد شرکت های فرانسوی در زمان تحریم ها و فشار های حیثیتی و اقتصادی از انتخاب این رویه و خروج از بازار ایران و ایجاد مشکل برای شرکای ایرانی شأن چه از طرف رنو و چه پژو لذا این شرکتها نمی‌توانند شریک معتبر برای سرمایه گذاری و انتقال تکنولوژی باشند ٢-کیفیت پایین خودرو های فرانسوی در مقایسه با دیگر رقبای خارجی ٣-روش و سیاست شرکت های فرانسوی برای در تنگنا قرار دادن شرکا خود و در پایین نگه داشتن جایگاه شرکا خود چه در انتقال تکنولوژی و چه بروز نمودن روش های تولید و تولیدات با تکنولوژی اقتصادی تر و معقول تر چه در خط تولید و چه در خودرو ۴-تداخل سیاست کشور نه تنها فرانسه در تولید و همکاری صنعتی و اقتصادی با ایران و بلکه ورود سیاست و تخاصمات آمریکا به بحث آسیب اقتصادی به ایران و حمایت از
    • IR ۰۶:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۳۰
      0 0
      ما جوانانی بسیار خلاق داریم که خودرو های پیشرفته دست ساز را می‌سازند اما مدیران خودرو ساز هیچ توجهی به آنان نمی‌کنند ما فقط باید روی پای خودمان بایستیم
    • IR ۰۶:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۳۰
      0 1
      مگر همین خودروسازان فرانسوی نبودند که در بدترین شرایط خودرو سازی ما را رها کردند یعنی دوباره همین اشتباه بزرگ را تکرار کنیم ؟! چنین اشتباهی یعنی حماقت و به هدر دادن منابع مالی و انسانی
    • اوسا IR ۱۰:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۳۰
      0 1
      کارشناسیت رو بزار در کوزه آبشو بخور اگر پژو و رنو خیلی خودروساز شاخ هستن چرا بعد از خروج از ایران هر روز وضعشون خراب تر شده؟ چرا موتورهای پژو و رنو قبل از سیصد هزار کیلومتر تعمیر میخواد؟ برو درسها رو دوباره از نو بخون